Avdelingen har 9 døgnplasser og gir tilbud om utredning, diagnostisering og behandling. Avrusning inkluderes i døgnopphold ved behov. Varighet vurderes blant annet ut fra problematikk og hensikt med oppholdet. Hovedmålet med oppholdet er kartlegging og behandling i forutsigbare, trygge og rusfrie omgivelser, slik at pasientene raskt kan øke funksjonsnivå og bli i stand til å nyttiggjøre seg videre plan. Det legges vekt på innarbeidelse av normalisert døgnrytme, søvnmønster, kosthold, ernæring og fysisk aktivitet.

De fleste døgninnleggelser ved FAB begynner med avrusning, for så å bli overført til avdeling når det vurderes hensiktsmessig.

Behandlingsoppholdet inkluderer utredning av pasientens symptomer og funksjonsnivå, arbeidsevne, diagnostisering og begynnende behandling av psykisk tilstand. Det opprettes raskt en miljøterapeutisk tiltaksplan som kontinuerlig endres i takt med fungering og økt kjennskap til pasienten.

Utredningen og kartleggingen som gjøres under oppholdet gir oss et utgangspunkt for faglige vurderinger av videre behandlingsplan. Dette kan innebære anbefaling om videre behandling ved vår institusjon eller overføring til andre og mer hensiktsmessige tiltak.


Målsetting

Behandlingsavdelingen har som mål å gjenskape og opprettholde rusmestring. Behandlingselementene er miljøterapi (med fokus på mentaliseringsbasert terapi), individualterapi, gruppeterapi, fysisk aktivitet, undervisning, arbeidstrening, treningsturer, nettverksarbeid og oppstart med ettervern.

Alle pasientene får en hovedbehandler (HB), og primærkontakt (PK). Sammen utarbeider PK og pasient en individuell tiltaksplan basert på målsetting med oppholdet. Det legges også opp til et utvidet samarbeid med pasientens aktuelle samarbeidspartnere utenfor institusjonen.

Vi tilstreber å tilrettelegge for det mest hensiktsmessige forløp for den enkelte.

Da avdelingen har færre pasienter gir det bedre mulighet for individuell tilrettelegging.

  • Større fleksibilitet

  • Som en forlengelse av et avrusningsopphold, eller krisehåndtering før videre i poliklinisk behandling/ hjem til egen bolig

  • Pasienter i stabilisering, opptrapping eller avtrapping av LAR-medisiner

kvinne-tilbud


Ivaretakelse av kvinner i behandling er et fokus for oss på FAB. Vi tilbyr egen etasje med rom og oppholdsrom kun for kvinner, i en egen kvinnefløy. Det tilbys også kvinnegruppe. Øvrige behandlingselementer er i fellesskap med menn.

GRADVIS UTFLYTTING


Utflytting fra institusjon er ofte en vanskelig overgang for mange. Vi tilstreber, i samarbeid med pasienten, å sikre en så god og trygg overgang som mulig. For de som ønsker, og har behov for videre poliklinisk behandling ved FAB, videreføres behandlerrelasjonen fra døgn til poliklinikk og deltakelse i gruppetilbud i overgangen.

Dette har vi gode erfaringer med og bidrar til stabilitet og forutsigbarhet i overgang fra døgn til poliklinikk. Vi har også fokus på gradvis overgang til jobb/skole og trygg etablering i leilighet utenfor FAB.

Ta gjerne kontakt for å drøfte om behandling ved avdeling Sør kan være aktuelt.

 

Kontaktinfo

Irene Molnes
Avdelingsleder

Behandlingsavdeling Sør
irene.berstad.molnes@frelsesarmeen.no

_MG_0996.jpg

Elise Tønnesen Rød

Ledene miljøterapeut avd. Sør

elise.rod@frelsesarmeen.no

Miljøpersonalet

51 82 87 10 / 47