Lovgrunnlag for innleggelser ved Frelsesarmeens Behandlingssenter (FAB) er Spesialisthelsetjenesteloven og Straffegjennomføringsloven §12, samt Helse og omsorgstjenesteloven §10-4. Pasienter må ha fått tildelt pasientrettigheter i Tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) før oppstart ved FAB.

PAsientforløp TVERRFAGLIG SPESIALISERT RUSBEHANDLING (TSB)

I september 2018 ble det lansert pakkeforløp for TSB, med ikrafttredelse fra 1. januar 2019. Pakkeforløpene (som nå har endret navn til nasjonale pasientforløp) skal bidra til gode, koordinerte og sammenhengende tjenester til pasienten. De skal sikre samhandling mellom pasient, pårørende, fastlege, spesialisthelsetjeneste, kommune og andre relevante samarbeidspartnere.

Et pasientforløp starter med henvisning fra fastlege, sosialtjeneste eller andre deler av spesialisthelsetjenesten til en vurderingsenhet innen Tverrfaglig spesialisert behandling (TSB). For vår region er dette Inntaks -og oppstartsteamet ved SUS. Ved vurderingsenheten blir det tatt stilling til pasientrettighet og hvilken type behandlingstilbud som kan være aktuelt for den enkelte.

Pasientene kan henvises til FAB for oppstart poliklinisk behandling eller direkte til døgnbehandling. Innlagte pasienter vil få tilbud om polikliniske samtaler, før, under eller og/eller etter døgnoppholdet, dersom det vurderes hensiktsmessig og er en del av pasientens behandlingsplan.

Døgninnleggelse ved FAB inkluderer avrusning i oppstarten for de som har behov for det. Vi ønsker tett samarbeid med henviser i inntaksfasen så vel som senere. 

Inntaksteamet ved FAB har ansvar for forløpskoordineringen, og koordinator kan nås på telefon:

forløpskoordinator tlf: 408 00 590

Faglige spørsmål i enkeltsaker kan rettes til den enkelte avdeling.

 

Individuell plan / ansvarsgruppe


Individuell Plan (IP) er et fokusområde, og vi jobber mot at alle våre pasienter skal ha IP. Pasienter som henvises til oss har sammensatt problematikk i så stor grad at vi erfaringsmessig ser på IP er et nødvendig verktøy for å koordinere samarbeidet rundt pasienten. Hvis pasient ikke har IP, oppfordres alle som henviser pasienter til FAB å starte med å utarbeide IP før innleggelse. Dette gjelder uavhengig av hvilket forløp pasienten er henvist til.
FAB deltar i ansvarsgruppe for inneliggende pasienter, og vi tilstreber også å delta i ansvarsgruppe før planlagt innleggelse, og om pasienten følges opp i poliklinikken etter innleggelse. Dette ønsker vi dialog med henviser om.


Henvisningens innhold


Henvisningen danner grunnlaget for den faglige saksbehandlingen og bør inneholde følgende informasjon, uavhengig av hvilken avdeling ved FAB det henvises til: 

  • Bestilling: Hva henvises det til? Målsetting for opphold/behandling

  • Persondata pasient

  • Telefonnummer som pasienten kan nås på 

  • Formelle data i henhold til tabell 1 i veileder: IS-1787 fra Helsedirektoratet

  • Familiesituasjon / bakgrunn

  • Rusmiddelhistorikk

  • Historikk og vurdering av psykisk og somatisk helsetilstand

  • Medisiner

  • Sysselsetting / trygdestatus

  • Involverte instanser, inkludert beskrivelse av samarbeidsrelasjoner

  • Tiltak som er iverksatt, planlagt tiltak og tidligere behandlingserfaring

  • IP-status

  • Kontaktinformasjon fra henviser (legg gjerne til epost adresse om du er mindre tilgjengelig på telefon) 

Ta gjerne kontakt med oss ​​dersom dere ønsker informasjon, diskutere behandlingsforløp og muligheter ved FAB. 

Oppdaterte ventetider finnes på www.helsenorge.no