Frelsesarmeens behandlingssenter Stavanger
Vi arbeider på oppdrag fra Helse Vest og er en del av det offentlige tilbudet innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) i regionen. Behandlingssenteret eies av Frelsesarmeen, som er en privat, ideell organisasjon.
Frelsesarmeens rusomsorg har drevet behandlingssenter i Stavanger siden 2001. Behandlingssenteret holder til i Auglendsdalen på Åsen i Stavanger. Sentrumsnært med gode bussforbindelser, og med fine turområder i nærheten. Pr i dag har vi en pågående byggeprosess på området med fornyelser av vår bygningsmasse. Fornyelsen skjer trinnvis slik at vi kan vi opprettholde full drift i hele byggeperioden. Vi forsøker i den grad det er mulig å skåne pasientene mest mulig for byggeaktiviteten som foregår på området.
Våre tilbud
For å kunne gi en best mulig individuelt tilpasset behandling til den enkelte pasient, har vi 2 døgnavdelinger med litt ulik vektlegging av behandlingselementene.
Behandlingsavdeling Sør: 9 plasser
Behandlingsavdeling Nord: 12 plasser
Brukerstyrt innleggelse: 1 plass
Poliklinikk/gruppepoliklinikk
Ambulante konsultasjoner
Vi kan også tilby sekvensielle opphold dersom det vurderes hensiktsmessig. Behandling i sekvenser mellom døgninnleggelse og poliklinisk oppfølging forutsetter at pasienten har egen bolig utenfor institusjonen gjennom hele forløpet. Dette kan også drøftes sammen med behandler og endres underveis i forløpet i henhold til individuell behandlingsplan.
Behandlingsfilosofi
Behandlingen bygger på anerkjente, kunnskapsbaserte behandlingsmetoder. Vi tar utgangspunkt i prinsipper fra mentaliseringsbasert terapi (MBT) og benytter ellers teorier som kognitiv terapi, traumebevisst omsorg (TBO) og motiverende intervju som metode. Andre metoder kan også tilbys dersom dette vurderes nyttig.
Målsettingen med behandling er å mestre et rusfritt liv. Behandlingen skal bidra til å gi pasientene forståelse for egen problematikk og utvikle ferdigheter til å håndtere livets utfordringer uten rus. Selvstendighet og ansvarliggjøring er sentral begreper i behandling.
Vi har en dyktig og tverrfaglig personalgruppe som jobber helhetlig med den enkelte pasient.
Behandlingsinnhold
Endringer oppnås i større grad i stabile, trygge og forutsigbare omgivelser. Vi tilstreber derfor et rusfritt og trygt behandlingsmiljø, med forutsigbare rammer og struktur. Vi tilbyr integrert behandling med innhold som blant annet miljøterapi, individualterapi, gruppeterapi, mindfulnesstrening, undervisning, veiledet fysisk aktivitet, arbeidstrening og botrening.
Individuell behandling
Det jobbes med komplekse og sammensatte problemer hos den enkelte. Det tas derfor individuelle vurderinger og hensyn ut fra den enkeltes målsetting med oppholdet, men samtidig innenfor hovedstrukturen ved FAB. Alle pasientene får et behandlingsteam rundt seg på FAB, bestående av hovedbehandler og primærkontakt, sammen med pasienten. I teamet utarbeides det også en individuell behandlingsplan ut fra den enkeltes behov og målsetting med oppholdet.
Samhandling
Samhandling er sentralt for å sikre et helhetlig behandlingstilbud med gode overganger mellom ulike tilbud. Vi tilstreber samarbeid med nettverk, pårørende, barn, NAV, fastlege og andre sentrale personer / instanser.
Blant våre samarbeidspartnere er kommuner, øvrige tiltak i spesialisthelsetjenesten og ikke minst ulike brukerorganisasjoner og frivillige tilbud.
Kvinnetilbud
Rusbehandlingstilbudene i landet er ofte dominert av mannlige pasienter, og behandlingsmiljøene blir preget av det. Vi mener det er viktig å ivareta kvinner i et mannsdominert miljø, og tilbyr egne kvinnegrupper for kvinner i behandling. Ved avdelingene er kvinnerommene samlet i egen etasje eller eget bygg med oppholdsrom kun for kvinner.
Fysisk aktivitet
Vårt mål er å være ledende på fysisk aktivitet innen rusbehandling. Fysisk og psykisk helse henger tett sammen og vi anser det derfor sentralt å ha fokus på fysisk aktivitet for å fremme psykisk helse og rusmestring. Vi har en fysioterapeut som systematisk jobber med fysisk helse hos pasientene gjennom kartlegging, veiledning og trening, både individuelt og i gruppe.
Vi har et flott treningsrom tilgjengelig til faste gruppetreninger og egentrening til egne tider, samt at nærmiljøet gir muligheter til både gåturer og joggeturer.
Frelsesarmeens Behandlingssenter samarbeider tett med Frelsesarmeens aktivitets- og fritidstilbud, Friskt Alternativ, som også holder til i Auglendsdalen. Friskt alternativ har tilbud innen fotball, sykkel, løping og crosstraining og er et tilbud for rusavhengige som ønsker å bli rusfri, bygge nettverk og få en meningsfull fritid. Se Friskt Alternativ for mer info.